Menu na Komunię Świętą. Sprawdź co na nią podać

Komunia Święta to specjalny czas. Oprócz przeżyć duchowych bardzo często podejmujemy wielu gości i chcemy ugościć ich jak najlepiej. Jednym z najważniejszych elementów, o którym musimy zadecydować i przygotować to menu. Nie jest to proste zadanie, gdyż powinniśmy zaoferować gościom dobre, ciekawe i oryginalne potrawy, które jednak będą już sprawdzone. Poniżej prezentujemy kilka ciekawych pomysłów na to, co podać na Komunię.

Menu na Komunię Świętą. Sprawdź co na nią podać

 

Zupy

Pierwszym i przeważnie najbardziej skupiającym na sobie elementem menu są zupy. To od nich zaczynamy komunijne spotkanie, więc warto postawić na sprawdzone warianty. Z pewnością będzie to rosół lub tradycyjne flaki. Jeśli zależy nam, na czymś bardziej wykwintnym, możemy podać różnorodne kremy np. brokułowy, kalafiorowy lub z porów. Ciekawym i oryginalnym rozwiązaniem może być np. zupa pieczarkowa z ciastem francuskim.

 

Drugie danie

Drugie danie to “danie główne”, które wymaga odpowiedniej oprawy oraz pomysłu. W podstawowej i tradycyjnej wersji będzie to kotlet schabowy lub panierowana pierś z kurczaka. Możemy też podać kotlet devolay lub roladkę wieprzową z pieczarkami. W bardziej wykwintnej wersji ciekawym pomysłem może być np. pierś kurczaka w sosie koperkowym. Prosty pomysł i wykonanie połączone z ciekawą koncepcją z pewnością sprawdzi się na komunijnym stole. Podczas obiadu możemy również zaserwować zamiast tradycyjnych ziemniaków czy klusek np. puree lub ziemniaki opiekane. Choć sałatka nie jest głównym gwoździem drugiego dania, może doskonale uzupełniać całe danie. Warto zatem zastanowić się nad wyborem sałatki z buraczków, porowej czy sałatą z dressingiem musztardowym.

 

Co na deser?

Przeważnie po tak uroczystym obiedzie goście nie liczą na efektowny deser, ale jest to okazja na kolejne zaskoczenie gości w takim dniu. Jeśli zależy nam na prostocie lub gdy nie mamy dużej kuchni czy pomocników możemy zaserwować szarlotkę na ciepło z lodami. Bardziej wykwintną wersją deseru będzie tort np. czekoladowy lub nieco oryginalniejszy - pralinowy i kokosowy.