Obiad to najważniejszy i najbardziej lubiany posiłek w ciągu całego dnia. To także znakomita okazja, aby spędzić czas w rodzinnym gronie i podzielić się wrażeniami z całego dnia w towarzystwie smacznego jedzenia. Według polskiej tradycji obiad powinien być 3-daniowy i składać się z zupy, drugiego dania oraz deseru. Sprawdźmy, co warto zaserwować na obiad swoim najbliższym!
Pierwsze danie, czyli jaka zupa na rodzinny obiad?
Zupy kochają zarówno duzi, jak i mali. Smaczna i dobrze doprawiona zupa pozwala zaspokoić pierwszy głód oraz nabrać większej ochoty na drugie danie. Na codzienny obiad warto sięgać po zdrowe i lekkostrawne zupy, które pozostawią apetyt na dalszą część obiadu. Najlepiej w tym celu sprawdzą się dania na bazie warzyw, które dostarczą naszemu organizmowi witamin i minerałów, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pozytywnie wpłyną także na trawienie.
Dla osób znudzonych tradycyjnym rosołem, pomidorową oraz barszczem Szef Smaku przygotował zupełnie nowe propozycje zup, które pozwolą odkryć oryginalne smaki oraz cieszyć się tradycyjnym polskim obiadem. Świetną propozycją, którą warto wykorzystać w swojej kuchni jest np. pikantna zupa z marchwi, zupa krem z pora oraz krem z groszku. Wszystkie te zupy mogą być przygotowywane przez okrągły rok, gdyż do ich wykonania możemy użyć zarówno świeżych warzyw sezonowych, jak i ich mrożonych odpowiedników.
Oryginalne drugie danie na obiad
Po zjedzeniu smacznej i lekkiej zupy przychodzi pora na danie główne obiadu. W Polsce najczęściej składa się ono z mięsa, ziemniaków oraz surówki. Na drugie danie możemy jednak przygotować coś zupełnie nowego inspirując się kuchnią oraz smakami z różnych części świata. Takie danie główne pozwoli urozmaicić codzienne domowe posiłki oraz przekonać się, jakie smaki preferują mieszkańcy innych krajów.
Na drugie danie Szef Smaku poleca takie przysmaki, jak soczysty i lekkostrawny kurczak po francusku, zapiekanka pasterska, czyli popularne danie obiadowe rodem z deszczowej Anglii oraz meksykańskie burrito. Osoby, które unikają mięsa mogą natomiast urozmaicić swój codzienny jadłospis sięgając po kotlety wegetariańskie, które wyglądają i smakują prawie tak, jak tradycyjne mielone. Dodatek aromatycznych przypraw oraz starannie przygotowanych sosów pozwoli cieszyć się obiadem jak z najlepszej restauracji w domowym zaciszu.
Co na deser? Propozycje słodkości dla dzieci i dorosłych
Deser nie jest obowiązkowym elementem każdego obiadu, jednak od czasu do czasu warto go przygotować. Słodki dodatek po obiedzie doda nam energii oraz pozwoli bez problemu dotrwać do kolacji. W roli deseru świetnie sprawdzą się domowe wypieki, które możemy przygotować dzień wcześniej i podać je po obiedzie. Doskonale sprawdzą się tu muffinki, pączki oraz tradycyjna babka majonezowa.
Na portalu Szef Smaku znaleźć można wiele ciekawych propozycji deserów, które warto wypróbować we własnej kuchni. Są to bardzo proste w przygotowaniu wypieki, z których wykonaniem poradzi sobie każda osoba. Słodkości możemy przygotowywać wspólnie z dziećmi, które uwielbiają pomagać w kuchni oraz chętnie sięgają po samodzielnie wykonane słodkości.