Pierś z kurczaka – najlepszy pomysł na danie obiadowe
Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne, kruche i przepyszne. Tak naprawdę można eksperymentować na wiele sposobów w przyrządzaniu potraw z drobiem w roli głównej. Danie tego rodzaju można zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację. Nie spowoduje niestrawności oraz innych problemów z układem pokarmowym. Najważniejsze jest dokładne oczyszczenie mięsa z chrząstek i błonek oraz umycie. W polskiej kuchni najczęściej przygotowuje się filety z kurczaka na parze lub smażone na niewielkiej ilości oleju. Dla osób dbających o linie doskonałym sposobem jest również upieczenie kurczaka w piekarniku, bez dodatku tłuszczu. Ogólnie rzecz biorąc pierś z kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów, każdy z nich jest odpowiedni nawet dla małych dzieci. Mięso z kurczaka jest niskokaloryczne, a dodatkowo pełne witamin – między innymi z grupy B oraz odpowiedniej ilości dobrze przyswajalnego białka. Spożywanie delikatnego drobiowego mięsa wpływa więc pozytywnie na stan skóry i paznokci, a także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Jak zabrać się do pieczenia kurczaka?
Po pierwsze – konieczne jest delikatnie przysmażenie mięsa, by wierzchnia warstwa białka odpowiednio się ścięła. Kurczak nabierze przy okazji soczystości. Kolejnym i ostatnim krokiem jest przygotowanie blachy wyłożonej papierem do pieczenia i ewentualnie skropić go niewielką ilością oliwy. Piekarnik ustawia się na temperaturę do maksymalnie 250 stopni Celsjusza i piecze przy otwartych drzwiczkach.
Z czym podać pieczonego kurczaka?
Popularnym i dość szybkim pomysłem na obiad lub podwieczorek i kolację jest pieczona pierś z kurczaka faszerowana warzywami. Jako dodatek sprawdzą się makarony, kasze i ryż – w zależności od upodobań. Idealnym sposobem na podkreślenie wyjątkowego smaku jest przyrządzenie marynaty z miodem i czosnkiem w rolach głównych. Mile widziany jest również sos, do przygotowania którego wystarczy jogurt i majeranek. Całość wygląda i smakuje obłędnie.