Sezon grzybowy rozpoczyna się jesienią, wówczas lasy wypełniają się ludźmi, którzy łączą pasję grzybobrania z pobytem na świeżym powietrzu. Poddawane obróbce termicznej grzyby są nie tylko źródłem niepowtarzalnego aromatu, ale również mają w sobie mnóstwo niezbędnych witamin. Są bogate przede wszystkim w białka, niacynę i ryboflawiny. Regularne spożywanie grzybów ma działanie prozdrowotne dla całego organizmu. Były popularne już w starożytnej Grecji oraz Chinach, Japonii oraz Malezji.
Rodzaje grzybów
Na świecie istnieje w przybliżeniu 14 tysięcy gatunków grzybów, blisko 2.000 z nich jest odmianą jadalną. W naszym kraju najczęściej znajduje się maślaki, podgrzybki, rydze, kurki i prawdziwki. Popularne są również pieczarki, które rosną w specjalnie zakładanych hodowlach, niezbędna do ich wzrostu są duże ilości wilgoci. Ze względu na fakt, że grzyby rosną w mokrym środowisku są niskokaloryczne, dlatego spożywanie ich jest całkowicie bezpieczne dla tkanki tłuszczowej.
Zawartość białka i tłuszczów w grzybach
Zawartość białka w świeżo zebranych grzybach wynosi do maksymalnie niecałych 4 %, w przypadku suszonych wartość ta wzrasta nawet do 40%. To, czy białko jest pełnowartościowe uzależnia się od wieku owocników grzybów. Większą wartość odżywczą otrzymuje się zawsze z połączenia grzybów z makaronami i innymi produktami. Tym samym grzyby trawione są znacznie szybciej. Jeżeli chodzi o tłuszcze, ich zawartość w grzybach jest niewielka, ponieważ nie przekracza nawet 1 grama na 100 gram świeżych produktów. Kwasy tłuszczowe występują w postaciach linolowym i oleinowym, czasami palmitynowym. Warto więc zdawać sobie sprawę, iż tłuszcze grzybowe są podobne do składu zawartego w olejach pochodzenia roślinnego.
Wpływ grzybów na zdrowie człowieka
Grzyby są źródłem wielu potrzebnych witamin, te cechy docenia coraz więcej ludzi. Zawartość witamin z grupy B ma największy wpływ na samopoczucie. Grzyby dostarczają mnóstwo potrzebnych minerałów, które mogą nawet pomagać w zwalczaniu tak zwanego złego cholesterolu.