Nie sposób wymienić wszystkich aspektów, którymi zachwycają się ludzie odwiedzający Kraków oraz zamieszkujący to przepiękne miasto. Poza pięknymi zabytkami z barwnymi historiami w tle, muzeami, w których odbywają się cykliczne wystawy i wydarzenia, warto pochylić się nad aspektem gastronomicznym. W przeszłości większość nowych przypraw, przepisów i przysmaków pochodziło od przyjezdnych kupców. Wiele tradycji zostaje podtrzymywanych do dzisiaj, powstaje również wiele nowych, które sprawdzają się i zostają wprowadzone do kart dań restauracji. Wszystko to robi się z myślą o turystach, którzy podczas zwiedzania muszą nabrać sił na dalsze poznawanie miasta i potrzebują smacznych posiłków.
Czym zachwyca Kraków w aspekcie gastronomii?
W Krakowie działają restauracje utworzone dawno temu, z tradycjami oraz nowe lokale, do których odwiedzania zachęca się przyjezdnych. Tym, co zasługuje na największą pochwalę jest zdecydowanie różnorodność. Wyczuwa się ją w każdym daniu, wiele składników znanych od lat miesza się ze stosunkowo nowymi, niedawno poznanymi. W rezultacie otrzymuje się potrawy, które dopieszczą każde, nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jedną z dobrze znanych krakowskich potraw jest potrawka z duszonych gęsich żołądków, czy żydowski kawior przygotowany z wątróbek. Oczywiście po takiej uczcie wskazany jest deser, i to z najwyższej smakowej półki – tort Pischingera złożony z wafli i przekładany kremem czekoladowym lub strudel z jabłkami. Takim smakołykom naprawdę trudno się oprzeć, nawet podczas nadmiernego dbania o linię. Do podwieczorku, tuż przed odpoczynkiem po ciężkim dniu, można uraczyć się dodatkowo lokalnie wytwarzanej nalewki. Na uwagę zasługują niewielkie restauracje oraz cukiernie, których prowadzenie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Atmosferę panującą w takich lokalach trudno porównać z jakąkolwiek inną – jest przede wszystkim rodzinna i niezwykle ciepła.
Smakołyki, z którego słynie Kraków
O gastronomii krakowskiej wiele można dowiedzieć się z portalu https://krakowculture.pl/dziedziny/gastronomia/, w którym poszczególne artykuły mogą wiele uświadomić. Dla starszych pokoleń dedykuje się wizytę w barach mlecznych, które pomimo upływu wielu lat nadal funkcjonują w Krakowie. Najczęściej udają się do nich studenci oraz osoby ceniące wspomnienia w postaci takich lokali. Ich cechami charakterystycznymi były niskie ceny, szybka obsługa oraz serwowanie polskich dań. Często odwiedzają je turyści o nieco nostalgicznych nastrojach, którzy mają wspomnienia z lat młodości wiążące się bezpośrednio z tymi przybytkami. Dla nieco bardziej wymagających osób można polecić restauracje odznaczone gwiazdkami znanego przewodnika Michelin. Do tej pory to niesamowite wyróżnienie otrzymało aż 19 krakowskich lokali gastronomicznych. Ta liczba robi niemałe wrażenie, jest również dowodem na to, że krakowska gastronomia znajduje się na bardzo wysokim poziomie, który zdecydowanie się docenia na arenie międzynarodowej. Z całą pewnością żaden turysta nie wyjedzie z Krakowa głodny, nie ma takiej możliwości.