Większość Pań domu z pewnością co najmniej kilka razy zdecydowała się na przygotowanie roladek z kurczaka, które stanowią bardzo eleganckie dane. Właściwie istnieje wiele wariantów tej potrawy – tak naprawdę ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia kucharki. Jest to doskonała alternatywa dla klasycznych kotletów, które potrafi zrobić każdy. Roladki drobiowe sprawdzą się na każdą okazję i jako drugie danie do niedzielnego obiadu. Pięknie się prezentują i pobudzają kubki smakowe każdego wielbiciela tradycyjnej kuchni.
Co jest podstawą roladek?
Tradycyjne roladki powstają z filetów drobiowych wypełnionych specjalnym farszem. Niezbędne jest oprószenie mięsa i warzyw odpowiednio dobranymi przyprawami, by podkreślić walory smakowe każdego elementu potrawy. Przed smażeniem mięso powinno przez kilka godzin leżeć związane z farszem w lodówce. Tylko wówczas możliwe jest osiągnięcie posiłku doprawionego do smaku. Kolejnym krokiem jest delikatne podsmażenie roladek – z uwagi na fakt, iż jest to delikatne mięso – wystarczy zaledwie kilka minut. Następnie mięso powinno być duszone, do osiągnięcia odpowiedniej miękkości.
Czym wypełnić roladki?
Pomysłów na farsz do roladek drobiowych jest całe mnóstwo. Wykorzystuje się do tego celu szpinak, starty żółty ser, starte na grubych oczkach pieczarki, pokrojona w kostkę papryka, czy plasterki szynki i boczku. Gotowe danie można podawać z ryżem oraz wszelkimi odmianami kaszy i ziemniaków. Sprawdzą się również popularne frytki lub pieczone ziemniaczki oprószone dedykowaną przyprawą. Aby podkreślić smak tak przyrządzonego mięsa, mile widziany jest sos na bazie grzybków lub śmietany i koperku, oraz surówek ze świeżych warzyw. Opcje dla osób ceniących zdrowe odżywiania zakładają kompozycje z serem feta, ogórkiem kiszonym oraz pomidorami w suszonej wersji. Połączenie różnych smaków i technik kulinarnych zazwyczaj przynosi pożądany efekt. Oczywiście roladki z kurczaka podaje się na ciepło, powinny lekko się kroić oraz zachwycać wszystkich zgromadzonych przy stole gości.