Konkursy organizowane w branży gastronomicznej są często nagłaśniane, zwłaszcza te noszące miano prestiżowych. Sam udział w nich jest wyrazem uznania posiadanych zdolności, a wygrana stanowi pewnego rodzaju gwarancję rozwoju kariery zawodowej. Zakwalifikowanie się jest dość trudne i poprzedzone wieloma eliminacjami, konkurencjami. Podczas poszczególnych zadań każdy musi wykazać się determinacją, pomysłowością, innowacyjnością i szeroką wiedzą kulturalną. Na początku drogi kulinarnej warto brać udział również w konkursach regionalnych, tematycznych – o mniejszym zasięgu.
Konkursy kulinarne i zalety udziału w nich
Wszystkie konkursy kulinarne, które odbywają się w Polsce są skierowane do wszystkich chętnych osób, na początek wystarczą predyspozycje. Doskonałym sposobem na przygotowanie się do takiej rywalizacji są konkursy szkolne w placówkach gastronomicznych. Możliwe staje się wówczas spróbowanie swoich sił i zaprezentowanie swoich umiejętności. Służy to nie tylko ćwiczeniom w przyrządzaniu potraw, ale przede wszystkim uczy pracy pod presją czasu, cierpliwości i opanowania stresu. Natomiast osoby, które pracują już w zawodzie kucharza, mogą tym samym stać się powodem do dumy dla kadry kierowniczej. Wszelkie konkursy są dowodem na ambicję i uparte dążenie do celu, ewentualne miejsce na podium staje się przyczyną, dla której lokal otrzymuje większy prestiż. Ponadto nazwisko zwycięzcy ogłasza się w mediach, dzięki czemu staje się on rozpoznawalny w środowisku gastronomicznym. Obecnie, zgłoszenia do konkursów odbywają się za pośrednictwem portali społecznościowych, lista osób zakwalifikowanych do kolejnych etapów jest upubliczniana. To sprawia, że każdy z uczestników nie jest już anonimowy, zwłaszcza, że o kolejnych zmaganiach informowane są również inne media. Trudno znaleźć lepszą metodę promocji, niż konkursy kulinarne na różnych szczeblach.
Zdobywanie sponsorów i nowe propozycje zawodowe
Na konkursy ogólnopolskie zaprasza się znane i cenione w branży osoby, są to wielkie firmy, producenci akcesoriów kulinarnych, krytycy oraz media. W ten sposób możliwe staje się nawiązanie cennych kontaktów i znajomości, które pozwolą na długofalowy rozwój posiadanych umiejętności. Nierzadko jedną z głównych nagród jest wyjazd na staż do zagranicznych, ekskluzywnych restauracji, gdzie jakość serwowanych posiłków jest na wagę złota. O takim wyróżnieniu marzy każdy, dla którego największą pasją jest gotowanie. Wszystkie konkursy mają oczywiście swoje regulaminy, zawiera się w nich poszczególne etapy, na większości konieczne jest wykorzystywanie określonych składników. Chęć uczestnictwa daje ogromną motywację do poprawy swojego warsztatu, maksymalnego skupienia i zaangażowania we wszystkie niezbędne czynności. Świadomy pracodawca wyjdzie nawet z inicjatywą pomocy w przygotowaniach do zmagań konkursowych, udostępni powierzchnię swojego lokalu oraz produkty. Będzie doskonale wiedział, że zwróci się to w postaci większego prestiżu, rozpoznawalności i oczywiście większej ilości klientów.